New development for the over 55’s in Swanley, Kent, completed

Pellings, the multi-disciplinary architectural, property and construction practice has completed the Bonney Court residential scheme in Swanley, Kent.

It was appointed by West Kent Housing Association (WKHA) to provide a full range of architectural and construction consultancy services for this contemporary new build residential development delivering high quality, independent living accommodation for the over 55s across 26, one- and two-bedroom apartments.The scheme also provides four three-bedroom family homes in two separate blocks.

In depth consultation with residents and the local community prior to achieving planning consent, ensured the scheme was innovatively designed to meet the needs of elderly residents with specific healthcare requirements with issues such as immobility or dementia.

High quality striking external materials are incorporated throughout the scheme. These include zinc roofing, low maintenance timber cladding, coloured render, brickwork and powder coated aluminium doors and windows.

Bonney Court meets the full “Lifetime Homes” standards as well as being Secure by Design compliant. It also achieves Code for Sustainable Homes Level 3 by maximising the energy efficiency of its building envelope, combined with high levels of air tightness.

The apartments are completely open-plan for ease of movement. Their hallways are extra-large so elderly residents can park mobility scooters within them, and doors are wide for ease of access. Windows open at the push of a button, so residents have no need to reach for the higher kitchen windows. All apartment plug sockets are positioned at a higher level than usual, making them reachable from a wheelchair, and ensure tenants never have to kneel down. Firm railings are also installed throughout apartments, particularly in the bathrooms.

Other safety, security and access features include access control on all doors, which require fobs and codes. Wheelchair access is made easy as the main door is power operated and opens with the push of a low button that is reachable from a wheelchair. These features, coupled with the scheme’s town centre location help ensure that elderly residents can remain at the scheme as their needs change with age.

A specially appointed interior designer installed a striking colour scheme, wood flooring, carpets, curtains and tiling throughout, but particularly in the apartments and communal areas.