Space Group Architects creates a house of generations

This house has been owned by at least three generations. While it has a nice history Space Group Architects also found it in a state of an urgent requirement for a full refurbishment. Over time it had been converted into two flats. It was the architects task to reinstate it as a family home and while doing so, also add a loft conversion and rebuild a side-infill extension.

The result takes clues from the past while being modern throughout. A rich and bold material palette provides a surprisingly serene canvas for the Scandinavian furniture owned by the clients. The correct ornamental plasterwork is reinstated; entire rooms are painted in perhaps unusual colours and a pale herringbone wooden floor gives the house a classic and yet timeless feel. This has been refined with the extensive use of marble, walnut, white-washed brickwork, caustic tiles, polished brass details and even a re-interpretation of stained glass windows.

At the back a new Crittall-style steel glazed frontage is seemingly balancing the existing first floor extension above. Through these doors one can fully appreciate the remodeled rear garden. New skylights flood the redefined space with extra natural light.

Rooms have been rearranged, cut back, opened up and expanded to provide a completely new, much more space efficient layout with all circulation spaces kept to a minimum. A generous loft conversion has been achieved by lowering the existing ceiling of the floor below without causing any visual impact. In return a dramatic new master bedroom with a stunning ensuite bathroom has been provided.

And this is what our client, Catriona Day, generously said about the project:

“We met with several architects but Martin and his firm really stood out from the rest. His approach is very considered, with every detail – large and small – carefully thought about. When it came to sharing our own ideas with him, he was very open and encouraging. What we have is an incredible house that not only suits us perfectly now, but has the ability to adapt over the years to come. We are delighted with the result.”